Body Shaming: waar komt het vandaan en hoe schadelijk is het?

Veel van ons besteden een aanzienlijk deel van hun tijd aan social media, van het plaatsen van foto’s, kijken naar tiktoks of reageren op vrienden. Social media is inmiddels niet meer weg te denken uit ons leven en het is voor veel mensen een leuke bezigheid, influencers hebben er zelfs een heuse baan aan overgehouden. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, social media heeft de poort tot body shaming volledig geopend. 

Body shaming staat voor de kritiek op jezelf of anderen vanwege een uiterlijk aspect.

Niks nieuws

Natuurlijk was bodyshaming voor de komst van social media al aanwezig. Tijdschriften die celebrity's op de rode loper afkraken of de hemel inprijzen voor hun uiterlijk, dezelfde tijdschriften die tips geven om af te vallen en reclames met vooral dunne meiden. Sitcoms en comedy's grijpen nog graag naar een voller iemand als basis voor grappen over het gewicht.  Het is de norm geworden om aspecten van ons lichaam te bekritiseren.

Social media

Bodyshaming was dus altijd al een probleem, maar de komst van social media en daarbij influencers heeft er een hele nieuwe wending aan gegeven. Als ik scroll door mijn tijdlijn op Instagram of een andere willekeurige app zie ik het ene prachtige meisje na het andere prachtige meisje. En toevallig zijn de allemaal slank, met het perfecte gezicht. Als dit het beeld is wat je dagelijks ziet, zou je bijna geloven dat dit ook de enige juiste lichaamsvorm is. Dit beeld wordt in stand gehouden door het algoritme. 

Naast het het vervormde beeld wat wordt gevormd op social media komt reageren op het uiterlijk van een ander maar al te vaak voor. Het is tijd om af te zien van het plaatsen van kwetsende opmerkingen op een openbaar platform, waar zelfs de besproken persoon ze kan zien, en een einde te maken aan body shaming.

Berichten op social media impliceren vaak dat we zouden moeten veranderen, we zouden slanker moeten zijn, een kleinere neus moeten hebben, bruiner moeten zijn, vollere lippen moeten hebben. Als we dat niet doen, passen we niet in het plaatje van mooi. Body shaming leidt tot een vicieuze cirkel van kritiek en een verkeerd beeld van het gemiddelde uiterlijk van de mens, zeker voor de generatie die opgroeit met social media. 

Wat kan je zelf eraan doen?

Bodyshaming een halt toeroepen is makkelijk gezegd dan gedaan, maar je kunt in ieder geval starten bij jezelf. Probeer voor jezelf vast te stellen welke mensen in jouw leven wel body positief zijn, of op zijn minst body-neutraal. Meer tijd doorbrengen met deze mensen kan nuttig zijn wanneer je zelf nog worstelt met het accepteren van je lichaam. Confronteer tegelijkertijd mensen die bodyshaming in stand houden. Vaak zijn mensen zich niet eens bewust van hoe schadelijk dit gedrag is. 

Ga op zoek naar dingen die je juist wel leuk vind aan je lichaam. Vier je curves door lekker te gaan shoppen voor een grote maten jurk of verwen jezelf met een grote maten bh.  Zoek iets fysieks of juist iets mentaals aan jezelf waar jij vrolijk van wordt, en vier dit elke dag!

Geef een reactie