Het is niet leuk maar het komt vaak genoeg voor, een ongeval. Niemand voorziet een ongeval en het is daarom ook vervelend als het gebeurd. Zeker wanneer de schade groot is (zowel materieel als lichamelijk). Je kan hierbij ook denken aan geld dat je misloopt door een ongeval (bijvoorbeeld als zelfstandige). In deze blog geven we je aan waar je recht op hebt en hoe je dit kan regelen wanneer er iets gebeurd.
Waar heb ik recht op?
Als je bij een ongeval ernstig en/of licht letsel oploopt dan is daar iemand schuldig aan. De wederpartij is doorgaans ook schadevergoeding verschuldigd. Als je tijdens het werk persoonlijk letsel oploopt, is jouw werkgever verantwoordelijk voor de schade die hier bij komt kijken. Als veiligheidsmaatregelen niet voldoende zijn, of je krijgt niet de juiste instructies om veilig te kunnen werken, dan kan je letsel oplopen. Je bent misschien schuldig aan het ongeval, maar jouw werkgever moet de verantwoordelijkheid nemen. Dit moet ervoor zorgen dat je veilig kan werken. Wanneer je er niet uit komt met een tegenpartij kan je in huidige plaats een letselschade advocaat inhuren. Bijvoorbeeld een letselschade advocaat den haag.
Verzekeringen
Je hebt natuurlijk een zorgverzekering. Hier zijn veel ongevallen al ingedekt. Waardoor ziekenhuiskosten en andere bijkomende kosten gedekt zijn. Afhankelijk van de hoogte van je eigen risico bepaald het wat je aan kosten kwijt bent. Je kan zelf bepalen hoe hoog je eigen risico is. Hoe hoger je eigen risico hoe lager je premie. Je betaald daardoor minder maandelijkse kosten, maar wel een hoger eenmalig bedrag zodra er iets met je gebeurd.
Zaken vooraf regelen
Een ongeval kan je niet voorspellen maar je kan wel een aantal zaken goed op orde hebben. Zorg bijvoorbeeld dat je standaard een aantal telefoonnummers bij de hand hebt als er iets gebeurd. Daarnaast kan je ook in je telefoon aangeven wie er gebeld moet worden wanneer je zelf buiten bewustzijn bent. Dit kan je aangeven door in je telefoon noodoproepen toe te voegen (deze personen kunnen gebeld worden zonder dat je telefoon ontgrendeld hoeven worden). Daarnaast kan je ook in je contactenlijst ICE (in case of emergency) toevoegen voor een naam. Dit is een algemeen bekende symbool waarop men zoekt om iemand te bellen wanneer jij dit zelf niet kan. Het is slim om ICE toe te voegen bij mensen die dicht bij je staan (familie en/of goede vrienden). Hierbij kan je ook rekening houden met mensen die bij jou in buurt wonen.