Hoe je zorgeloos televisie kunt kijken

Als je even online speurt naar het aanbod van kabels voor internet en tv, zal het je al snel gaan duizelen. Het aanbod is reusachtig. Wat is nou het verschil tussen de ene en de andere COAX kabel ? Waar moet je nu echt op letten? Daarom in deze blog, het een en ander op een rijtje.

Frequentie

Een kabel transporteert signalen. En die signalen moeten niet verstoord worden of verzwakt door de afstand die moet worden overbrugd. Een goede Coaxkabel heeft daarom een frequentiebereik tussen de 5MHz en 3000MHz. Dit bereik is geschikt voor zowel analoog, digitaal als satelliet televisie. Maar dit wil niet meteen zeggen dat een satelliet kabel geschikt is voor een analoge of digitale kabel. Koop altijd de juiste kabel voor jouw soort televisie. In de toekomst zal het bereik van analoge en digitale televisie, dat nu ligt tussen de 5 en 862 MHZ, toenemen. Dat is nodig om HD, 4K en 3D zenders mogelijk te maken.

Impendantie

Impendantie is een begrip uit de elektrotechniek, ook wel demping. Een goede kabel heeft een lage demping, waardoor het signaal niet snel wordt verzwakt in de kabel. Een lagere demping is een betere kabel. Het getal in de naam van de kabel vertelt je hoe veel dB je verliest per 100 meter, uitgaande van een 230 MHz frequentie. Wanneer je rekent met een frequentie van 800 MHz, is dit getal ongeveer twee keer zo hoog.

Coax 9, 12 en 18

Coax 9, Coax 12 en Coax 18 zijn kabels die veel voorkomen in huis. Het type kabel is te herkennen aan de opdruk. Maar ook de dikte van de kern zegt iets over het soort kabel. Een Coax 18 kabel heeft de dunste kern, en daarmee een hoge demping. Deze kabels zijn geschikt als aansluitkabels van je apparaat. Maar dit type kabel is dan weer ongeschikt om langere afstanden te overbruggen. Daarvoor kan je beter een kabel met een lagere demping gebruiken, zoals de Coax 9.

Coax 3 en 6

De Coax 3 en Coax 6 zal je niet in huis vinden. Deze kabels worden gebruikt door kabel exploitanten om het buiten netwerk aan te leggen. Door de lage demping zijn de kabels goed geschikt om grote afstanden te overbruggen. Een Coax 3 kan bijvoorbeeld wel 700 m overbruggen!

Buitenmateriaal

Daarnaast is het van belang dat je Coaxkabel goed is afgesloten, zodat het signaalniet van buiten af wordt gehinderd. De beste Coaxkabels kennen een drievoudige afscherming. Daardoor ontstaan er geen storingen, zelfs wanneer de kabels direct naast een stoorzender liggen.

Een kabelkeurmerkt vertelt je eigenlijk meteen of je te maken hebt met een goede of slechte kabel. Kijk dus altijd naar de opdruk van je kabel om uit te vinden welk type het is!

Geef een reactie