LED vs. Halogeen

Ben je net verhuisd, in een verbouwing of gewoon op zoek naar nieuwe verlichting? Uiteindelijk moet je een keuze maken tussen LED of halogeen. Over LED hoor je veel positieve verhalen, zou zouden LED lampen energiezuiniger zijn en langer mee gaan. Aan de andere kant wordt er gezegd dat LED light ongezellig wit licht is, en het een stuk duurder in aanschaf is.  In deze blog geef ik je antwoord op de vraag wat het verschil is tussen Halogeen of LED, en waar je nou uiteindelijk het beste voor kunt kiezen.

Wat is een halogeenlamp?

Een halogeenlamp is in principe gewoon een oude gloeilamp. Het verschil tussen een oude gloeilamp en een halogeenlamp zit hem in het rendement. Doordat een halogeenlamp gevuld is met het gas van broom of jodium, wordt het gloeidraad heter dan bij een normale gloeilamp. Hierdoor wordt een groter deel van de energie omgezet in licht. Tevens komt dit de levensduur van de lamp ten goede. Het rendement van een halogeenlamp is tot wel zo’n tot 20% hoger dan het rendement van een oude gloeilamp. 

Wat is een LED lamp?

Een ledlamp heeft in tegenstelling tot een halogeenlamp en een gloeilamp geen gloeidraad, maar een LED. Een LED lamp is 8 tot 10 keer zuiniger dan een halogeenlamp, en kan met 15% van zijn vermogen net zoveel licht creëren als een oude gloeilamp. 

Kostenplaatje

Een LED lamp is dus vele malen energiezuiniger dan andere soorten lampen. In aanschaf ligt de LED lamp echter aan de andere kant van de prijscategorie. Waarbij je een halogeenlampje voor zo’n €0,50 cent kan kopen beginnen led lampen bij €2,50 euro. Geen enorm verschil, maar bij aanschaf van meerdere lampen kan dit toch aardig snel oplopen. Wanneer je de aanschafprijs neerzet tegen de verwachte gemiddelde levensduur dan is de LED lamp uiteindelijk toch de goedkopere optie. 

Natuurlijk is niet alleen het kostenplaatje belangrijk voor je uiteindelijke keuze, ook het uiterlijk van de lamp. Verlichting is de nummer 1 sfeermaker in huis, en de meeste mensen kiezen het liefste geel licht voor hun woning. Waarbij LED verlichting vroeger inderdaad heel kil wit was, is er tegenwoordig een ruime keuze aan warme led verlichting. 

Al met al kun je dus het beste voor LED verlichting gaan. Een verhuizing of verbouwing is hiervoor een goed moment, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je halogeenlampen vervangen voor LED lampen per keer dat je lamp vervangen moet worden. De beste LED lampen koop je bij Bes Led. Met een uitgebreid assortiment is er voor ieder wat wilt. Zit jij midden in een verbouwing en zijn er nog geen lichtpunten aangesloten? Ook led bouwlampen scherp geprijsd vind je bij Bes Led.

Geef een reactie