Spiritualiteit voor de mentale gezondheid

Het zijn sombere dagen momenteel. Door de pandemie geven veel mensen aan last van somberheid, stress en angst te hebben. Deze mentale klachten kunnen uiteindelijk leiden tot serieuze mentale en fysieke klachten. Denk bijvoorbeeld aan een depressie. Ook kan deze somberheid leiden tot vele ongezonde gewoontes. Denk bijvoorbeeld aan mensen die ongezond eten of te veel alcohol drinken om de stress en somberheid even te vergeten. Dit is natuurlijk een ongezonde manier om ermee om te gaan. Op de lange termijn zullen deze gewoontes zeer negatieve gevolgen hebben en alleen tot meer problemen leiden. In dit artikel bespreken we gezondere manieren om je mentale gezondheid te verbeteren.

Mediteren

Een spirituele oosterse gewoonte die in vele Aziatische landen al eeuwenlang wordt uitgevoerd is meditatie. Maar op dit moment zijn er ook steeds meer westerse medische onderzoeken die aantonen dat meditatie zeer positieve mentale en fysieke gevolgen heeft. Veel mensen denken dat om goed te mediteren dat ze urenlang per dag moeten stilzitten. Dit is niet waar. Je kunt met 20 minuten per dag mediteren al fantastische resultaten halen. Je zult wel al snel merken dat twintig minuten per dag al best lang voelt. Probeer te focussen op het tot rust brengen van je gedachten, te focussen op het hier en nu. Op deze manier kun je piekeren verminderen.

Praat met mensen

Wanneer je veel zorgen hebt of veel piekert, kan het gemakkelijk zijn om constant alles in je hoofd te malen en in jezelf terug te trekken. Toch is het een heel goed idee om met mensen te praten. Praten over je zorgen kan lucht en ruimte geven in je hoofd. Je hoeft hier natuurlijk niet persé over te gaan praten met vrienden en familie. Het kan heel erg helpen om met een psycholoog erover te praten. Een psycholoog zal niet direct oplossingen bieden maar zal je wel de ‘tools’ geven om zelf oplossingen te vinden. Als je liever niet met een psycholoog praat is het ook mogelijk om met iemand anders te praten. Denk bijvoorbeeld aan een paragnostenchat als je meer een spirituele kant op wilt. Sowieso kan het helpen om spirituele leerscholen te bestuderen aangezien deze vaak veel kennis bevatten over hoe je met de problemen des levens om kunt gaan.

Geef een reactie